Jeg dreit meg ut

Si hallo til dagens ærlige bilde. Slik ser altså huden min ut akkurat nå. Selv om jeg har hatt problemer med huden min i mange år, så føles det alltid like kjipt hver gang huden min får et kraftig utbrudd slik som dette. Det føles kanskje enda kjipere nå, med tanke på at huden min hadde blitt så mye bedre etter alle rundene jeg hadde vært i gjennom med kjemisk peeling – helt til dette utbruddet meldte sin ankomst for noen uker siden.

Som jeg har fortalt dere tidligere, så er aknen min som oftest hormonelt betinget. Det vil si at jeg ikke kan kontrollere når disse kraftige utbruddene kommer, fordi det er hormonene som styrer oljeproduksjonen i huden min. Selv om jeg har hormonell akne, så er det likevel andre faktorer som kan være med på å sette i gang et utbrudd. Og denne gangen gjorde jeg noe jeg aldri skulle gjort.

Jeg tok en spraytan. Det er ikke noe jeg har tatt mange ganger, men dersom jeg skal noe helt spesielt (der det blir knipset bilder av en kropp som ellers ville vært veldig bleik), så føler jeg meg alltid freshere hvis jeg jukser meg til en dyp brunfarge som varer i et par dager. Dessverre har huden min reagert på å bli sprayet tidligere, og de få gangene jeg har gjort det, så har jeg fått et utbrudd i ansiktet nesten hver gang. Man skulle tro at jeg hadde lært av mine feil, men den gang ei.

«Skal du ha litt i ansiktet, også?» spurte dama som jobbet i salongen. «Ja, selvfølgelig skal jeg det!» lød ordene som kom ut av munnen min, men i mitt stille sinn hadde jeg mine tvil om dette var en god idé. Jeg prøvde å fortelle meg selv at jeg sannsynligvis kom til å få en kvise eller to, men det ville være så verdt det! Jeg tar det tilbake – okei?! Det var absolutt ikke verdt det! Allerede noen timer etter at fargen var sprayet på, så begynte jeg å kjenne at det kilte i ansiktet. En velkjent følelse av porer som tetter seg igjen, og som blir så forbanna betente at du nesten ikke klarer å vaske deg i ansiktet.

Jeg hadde heller ikke sett for meg at dette utbruddet skulle vare så lenge. Da jeg kom inn til hudpleieren min tidligere i dag, så ville jeg egentlig ikke ta enda en kjemisk peeling. Jeg var så demotivert, fordi jeg har vært igjennom så mange behandlinger, og sett vanvittig stor forbedring i huden over tid, men nå føles det plutselig ut som om jeg er tilbake der jeg startet. Jeg endte likevel opp med å ta en dyprens av huden og en siste peeling før sommeren. Hudpleieren min er jo tross alt eksperten, og hun mente at en peeling bare ville gjøre godt og være med på å raskere fjerne utbruddet som herjer i ansiktet mitt. Nå krysser jeg fingrene for at huden min blir bedre før ferien starter!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Hei Hedda <3

   Jeg har vært igjennom den sterkeste Iso-kuren tidligere, så jeg har erfart hvilken god effekt det kan ha for aknen. Dessverre er en Iso-kur midlertidig (og medisinene er også veldig sterke), så dersom jeg skulle gått på en kur til ville det vært hvis jeg hadde hatt et hissigere utbrudd som varte i flere måneder. Dette utbruddet har kun holdt på i noen uker, og jeg satser på at det trekker seg tilbake om ikke så lenge.

   Klem

 • Huff!! Så kjedelig at det endte opp sånn 🙁 Krysser fingrene for at du blir bedre ASAP!! Jeg vurderer selv å ta kjemisk peeling over sommeren, så hadde vært til hjelp om du kunne ha skrevet litt om dine erfaringer og om det er verdt det osv…

  • Tusen takk, M <3

   Jeg kan absolutt anbefale kjemisk peeling på dette tidspunktet. Det er et herk at huden er flassete i perioden man holder på med behandling, men kjemisk peeling hjelper på både aktive utbrudd, samt for å jevne ut hudtonen og fjerne redspots etter tidligere utbrudd. Akkurat nå er jeg er mest spent på fraksjonell laser som jeg skal ta etter sommeren. Jeg tror dette kan fjerne en del av arrene jeg har i kinnene fra ungdomstiden 🙂

 • Hei! Jeg går til hudlege for kjemisk peeling en gang i mnd selv og merker enorm forbedring da jeg også har slitt utrolig mye med akne. Gikk også på iso-kur tidligere men fikk tilbakefall og nå kombinerer jeg heller peeling med en hudpleieserie fra ZO-skincare som inneholder rens, skrubb, maske, pads, dagkrem, nattkrem. Den har gjort underverker, og nå er det kun arr igjen i fjeset mitt og INGEN vonde byller eller kviser. Vil anbefale på det sterkeste å koblinere peelingtimene med en ordentlig hudpleieserie (jeg kjøpte min på akademiklinikken der jeg går), da du kan jobbe med huden selv mellom hver time og den får en dyprens både morgen og kveld.

  Veldig gøy at du tørr å dele disse bildene og din hudhistorie med oss 🙂

  • Hei!

   Tusen takk for tips! Jeg går for øyeblikket på en serie fra Neostrata, som fungerer på samme måte som seriene til Obagi 🙂 Personlig merker jeg at kjemisk peeling hjelper masse på utbruddene, så jeg kommer definitivt til å fortsette med disse jevnlig.

   Klem

 • Hei fine Marie. Ville bare si at jeg ELSKER at du skriver og er åpen om huden din. Jeg selv er en av de irriterende som nesten aldri har hatt en kvise, men har hatt flere venninner som har virkelig slitt med det samme som deg. Jeg har sett de gråte, ikke bli med ut på byen og dumpe han de holder på me fordi de ikke vil ta av seg sminken foran han…. syns det er skikkelig trist hvor mye dette kan påvirke selvtilliten til noen. Og så kommer du og ufarliggjør det hele. Har stor tro på at du hjelper mange med dette. Og i tillegg så er du helt sjukt vakker og kul. Heier skikkelig på deg. Klem ❤️

 • Anbefaler å sjekke ut spironolactone. Et legemiddel som blokkerer de androgene hormonene fra å virke inn på huden og blant annet reduserer talgproduksjonen, og dermed er helt supert for hormonell akne. Det er egentlig et legemiddel mot høyt blodtrykk, men i USA er det vanlig å bruke også mot uren hud (i Norge må du typisk spesifikt be om det hos en hudlege, da mange ikke kjenner til det og effekten det har på huden). Min erfaring er at det har minimale bivirkninger, det kan senke blodtrykket litt og være litt vanndrivende. Anbefaler å google det 🙂

  • Hei K,

   Tusen takk for tips 🙂 I første omgang ønsker jeg å holde meg unna medisinsk behandling. Jeg har gått på en iso-kur tidligere, og kommer ikke til å ta noen andre medisiner med mindre jeg blir rammet av et alvorlig utbrudd som sitter i huden over flere måneder. Men dersom dette skulle skje skal jeg definitivt undersøke legemiddelet du snakker om. Må innrømme at jeg er skeptisk til alle hormon-kontrollerende midler da 😉

 • Jeg elsker at du tørr å dele! «Uren» hud er noe som plager mange jenter. Selv legger jeg sjeldent merke til hvordan andre sin hud er. (Eller jeg legger kanskje merke til andre sin hud hvis jeg syns den er ekstra fin!)Selv er jeg plaget med atopisk eksem som gir meg rosa/blå/lilla flekker på hele kroppen. Det ser seriøst ut som jeg har tusen blåmerker!? Ikke noe gøy. Men jeg trøster meg at «alle har noe» som plager dem.

  Håper det ordner seg raskt for deg 🙂 Lykke til. Håper du deler prosessen.

  • Tusen takk, Marie 🙂

   Jeg tror det er viktig som du sier; alle sliter jo med noe! Huden er så synlig på kroppen, og veldig mange blir dratt ned psykisk når de har ulik type problemhud (enten om det er akne, eksem, psoriasis, tørr hud eller noe annet). Derfor mener jeg det er viktig at vi blir flinkere til å snakke om det, for jeg tror det er veldig mange som føler seg alene om det.

 • Jeg sliter selv ikke med så mye kviser, men syntes så synd på deg og alle andre som gjør det! Vet ikke om du har hørt om @sarahs_day (insta og YouTube) men hun har slitt med hormonell akne hun også, og hun har lagt ut mye som jeg tror kan hjelpe deg. Sånn for eksempel å få deg spirulina, det skal visstnok hjelpe veldig på huden. Sjekk henne ut, kanskje du finner noe som kan gjøre at utbruddene dine stabiliserer seg 🙂 Masse lykke til søta!

 • Haugevis av respekt til deg som legger ut bilde og forteller. Jeg har slitt og sliter med mye av det samme. Jeg synes det verste er at det som er skikkelig sårt er så synlig for hele verden; man får lyst til å hjemme seg bort fra alt og alle. Også føler man seg så hjelpeløs! Og som jeg og sikkert du opplever og har opplevd så skal folk komme med råd og tips. Det er så klart velment, men tro meg det er ingen som har googlet så mye og gjort mer research enn de som sliter med det selv. Jeg har tatt to runder med kjemisk peeling men tror ikke jeg tar like sterkt som deg da jeg ikke har flasset eller noe sånt (har heller ikke sett noe bedring, men det må kanskje til litt mere). Lykke til, Marie (og til meg hehe)! <3 <3

 • Hei Marie!

  Jeg kjenner meg veldig igjen i problematikken med huden. Hadde en forferfelig ungdomstid med mye acne og samme type utbrudd. Jeg har vært igjennom alt fra antibiotikakurer til roaccutan og brukt veldig mange tusen kroner på hudpleie og preparater. Det er viktig med gode hudpleieprodukter, men min opplevelse er at det viktigste er kostholdet. Acne er jo en betennelsestilstand i kroppen og da er det beste du kan gjøre å spise anti-inflammatorisk, så ren mat som mulig og kutte ut sukker, gjær og hvetemel. Det har ihvertfall gjort underverker for min hud. I tillegg kan jeg anbefale Nattlysolje-kapsler (Efamol) og drikke sitronvann. Trening og god søvn er også selvsagte tips, og gjør at huden får bedre glød, men kostholdet er nøkkelen! En paleo-diett er fordelaktig. Og man kan få hjelp med elimineringsdiett for å se hva man reagerer på, på Balderklinikken hos en ernæringsfysiolog. Ønsker deg alt godt videre! Hilsen Camilla