Mini-guide: Krakow

krakow_guide

Krakow er byen for deg som gjerne vil dra til en koselig by, men som ikke vil svi av hele månedslønnen. Alt er nemlig superbillig i Krakow og da kan man som regel unne seg litt ekstra god mat. Ettersom kjæresten min bor og studerer der nede reiser jeg som regel ned med Ryanair hvor man kan få ekstremt billige billetter om man bestiller god tid i forveien. Det kan også lønne seg å legge inn turen i ukedagene (om man har muligheten til det) for prisene går naturligvis opp i helgene.

Dette er en guide som består av mine personlige favoritter. Jeg er der jo relativt ofte, men jeg spiser ikke ute hver eneste kveld. Jeg har fortsatt så mange gode restauranter å teste ut!

Krakow_guide_2
Krakow_mat

Zen sushi
Er du like gal etter sushi som det jeg er, bør du absolutt teste ut byens beste sushirestaurant. Jeg pleier å bestille alt med litt ekstra spicy mayo på alle bitene mine. Nam! I restauranten kan du også sitte ved siden av en klassisk sushibar der rettene kommer på en liten elvebane.

Pod Norenami
Har jeg noen gang nevnt at nudler og asiatisk er min største guilty pleasure? Her får du ihvertfall kjempegod sushi og andre japanske retter. Jeg pleier alltid å bestille retten «Pad Thai» (nuddelfrelst som jeg er). En rett med risnudler, kylling og gode wok-grønnsaker. Restauranten har også en kjempehyggelig atmosfære, men som regel ligger vi på latsiden når jeg er på besøk, og ender som regel opp med take-away herfra foran en film i sofaen, haha.

Charlotte
Åh, dette er min lille franske perle i Krakow. Charlotte er en fransk bistro/café som er veldig populær her i byen. De har eget bakeri i kjelleren (hvor du kan også sitte og spise) og den klassiske franske cafématen de serverer er bare god. Jeg pleier alltid å bestille en Croque Madame, en latte, pain au chocolate og ferskpresset appelsinjuice. Kan ikke beskrive hvor glad jeg har blitt i denne lille plassen. Anbefales på det varmeste!

Szara
Dette er definitivt en av de beste restaurantene jeg har besøkt i Krakow. De har lokale både ved hovedtorget Rynek og nede i jødedistriktet. Jeg har kun spist på den ved Rynek foreløpig. De serverer en liten blanding av polske og franske retter, og restauranten er utsmykket med middelalderarkitektur og det er alltid stappfullt med folk der. Her kan det lønne seg og bestille bord i god tid.

Tribeca
Dette er også en herlig café. Her er det så mye deilig på menyen (masse smoothies, shakes, toast, baguetter, smådesserter) og alt er til en billig penge. Hver gang jeg er her kan jeg derfor bare plukke ut alt jeg føler for. Caféen har også et veldig sjarmerende artdeco-invetar med store puter på stolene, sofaer og fargerike blomstervaser. Denne caféen ligger bare et par meter unna Charlotte (som nevnt over).

Mama Mia
Dette er en koselig italiensk restaurant med klassiske retter på menyen. Lokalene er utrolig varme og koselige å sitte i, og maten er god.

Mięta Resto Bar
Denne restauranten ligger i et stort hus med typisk hjemme-innredning. Jeg synes alltid det er veldig sjarmerende å sitte på bord og stoler fra 70-tallet og med draperte gardiner hengende fra de høye vinduene. Jeg får alltid følelsen av å bli dratt med tilbake i tid. På menyen er det klassiske polske retter. På sommeren har de også servering ute i en veldig sjarmerende hage med lykter hengene overalt.

Zazie Bistro
Dette er en av byens beste franske restauranter. De serverer så mye deilig mat! Forrige gang jeg spiste her fikk vi bord i vinkjelleren (noe som gjorde det ekstra romantisk) og vi spiste en god anderett hver. Her skal jeg definitivt innom neste gang jeg besøker byen.

Krakow_guide_3

Krakow_guide_4

Spa & Massasje
Krakow er ikke den typiske spa-byen slik som f.eks Riga, men det finnes naturligvis bra spa-steder her som er mye rimeligere enn i Norge. Mitt favorittspa er Vanilla spa som ligger i hotell Nibieski. Det er et ganske lite spa, men det er helt nyoppusset og det er byens beste. Sist gang jeg var der hadde vi bestilt en par-pakke der vi fikk noen timer i fellesområdet (steamrom og varmebenker bla.), servering, full kroppsmassasje og ansiktsbehandling.

Skal du bare ta massasje finnes det uendelig med alternativer i byen. Jeg likte veldig godt massasjen jeg fikk på Mariacki Spa som ligger på Rynek rett ved siden av Maria-kirken. Hvis du tar turen hit må du passe på å få ansiktsbehandlingen som er fuktighetsgivende. Om ikke huden din blir myk, så får du ihvertfall en latterkrampe for livet om du skrur på frontkameraet på mobilen når massørene har gått. HER ser dere resultatet av det. Haha, har aldri ledd så hardt i hele mitt liv. Tips: ha mobilen i nærheten.

Shopping
Det sies at Krakow er en fantastisk shopping by. Personlig synes jeg ikke shoppingen er noe spesielt bedre enn andre steder, men jeg har allikevel en teori om hvorfor dette ryktet har oppstått. Ettersom Krakow er så billig på alle andre måter, så kan man rett og slett ta seg råd til litt mer shopping. Du finner den nye Zara-butikken på Rynek (hovedtorget), men ellers pleier jeg alltid å tusle rundt på Galeria Krakowska. Her finner du Zara, Zara Home, Bershka, Stradivarius, H&M, Mac, Inglot, Pull & Bear, MaxMara, Sephora og masse mer.

Rynek
Dette er hovedtorget i Krakow. Her ligger det mye bra i sidegatene i området rundt, men styr for all del unna de fleste restaurantene på torget dersom du skal spise mat. Disse stedene er veldig koselige om du vil ta en øl eller en kaffe i solsteken, men maten er dårlig og overpriset. I bygget på midten av torget er det marked hele året rundt, og i juletider har de et spesielt bra julemarked på hele plassen utenfor. Maria-kirken ligger også på Rynek, og er en av de største severdighetene i byen.

Wawel Castle
Ta en spasertur rundt det fine slottet som ligger nede ved elven. Følg deretter stien opp til slottet, nyt utsikten og avslutt med et lite cafébesøk inne på området.

Auschwitz
En tur til restene av konsentrasjonsleirene i Auschwitz og Birkenau er naturligvis ikke noe du gjør for å bli underholdt. Jeg syntes alltid det var kjipt at ungdomskolen jeg gikk på aldri dro på noen hvite-busser tur, så derfor tok jeg turen selv da jeg var i Krakow tidligere i år. Jeg synes det er en viktig ting å oppleve. Man lærer seg mer om forhistorien vår og så får man større forståelse for hva som foregikk. Det er selvfølgelig flere deler av denne turen man ikke trenger å suge opp for mye av, men da er det bare å ta seg en pause. Rommet med hår på Auschwitz var ikke noe særlig, så da måtte jeg bare gå ut av rommet. Det er ikke ofte jeg anbefaler guidet tur (synes det fort kan bli for mye), men på denne er det helt nødvendig. Og for all del – ikke gjør som hun her.

Kazimierz
Dette er den gamle delen av byen som også blir kalt for jødedistriktet. Her finner man mange koselige og trange gater med mange fine steder å sette seg ned for en matbit. I dette området ligger det også mange barer og utesteder.

Rent-a-bike
Om temperaturen tillater det, så burde man leie en sykkel under oppholdet. Krakow er en veldig liten by med korte avstander, og sykkel er derfor det letteste fremkomstmiddelet (og ikke minst det koseligste).

Uteliv
Jeg er ikke så ofte ute og fester (hverken her hjemme eller i Krakow), men jeg har allikevel opplevd mye av utelivet de gangene jeg har vært ute i Krakow. Bra utesteder/klubber som er verdt turen er Shine, Frantic og Le Scandale. Bildet dere ser over er fra Shine. Sist gang jeg var der inne stod det en diger robot på stylter og sendte strobelys overalt. Haha, herregud. Det er ikke noe som er mer morsomt enn råharry ting. Typisk at jeg ikke rakk å filme han før han stakk avgårde igjen…

_MG_6288

_MG_5814

_MG_6349

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Jag skulle fått möjligheten att åka till Krakow med skolan, men tyvärr så verkar det inte som att det kommer ske. Så ska försöka ta mig ner någon annan gång för att det är ett ställe jag vill besöka. Inte minst Auschwitz och Birkenau 🙂

  • Hei, Marie!
    Eg og sambuaren var i Krakow nyleg og vi brukte guiden din til det fulle. TUSEN TAKK for ein fantastisk god guide! Alle restaurantane falt i smak! Eg er pad thai frelst!

  • Hei. Fin side med opplysninger om byen . Vi var der i fjor mai 14. Flott by, mange muligheter. Resturangene/kafeene stenger ved 23.00 tiden.

  • Tilbaketråkk: Lunchin’
  • Hei.
    Superfin guide for oss som aldri har vært i Krakow før. Vi skal reise til Krakow nå til nyttår og skal bo på Niebieski hotellet som du nevner over. Jeg bare lurer på om dette ligger langt unna sentrum/er det sentralt?

    • Hei du! Så hyggelig å høre – tusen takk! 🙂

      Hotell Niebieski ligger et stykke unna bysentrum faktisk (i forhold til Rynek-torget osv), men Krakow er såpass lite, så det er ikke noe problem uansett mener jeg da det meste er innen gå-avstand 🙂 Det hotellet ligger langs elven, så der er det veldig fint å ta seg en gåtur. Dersom du skal inn til bysentrum må du nok ta en taxi, men det koster ikke mer enn kanskje 20-30 kr. I forbindelse med denne guiden er hotellet nevnt i forbindelse med spa-avdelingen de har, så det må du passe på å ta turen innom!

      Håper du får en fin tur, og at du nyter byen! 😀