5 rutiner som har forbedret huden min

I sommer var huden min skikkelig sinna (klikk her for et lite tilbakeblikk). I forkant av sommerfeiren hadde jeg gått flere runder på kjemisk peeling og brukt sterke produkter på huden min hjemme. Jeg konkluderer hele denne perioden med at kjemisk peeling fungerte dårlig for min hud, men dette kan jeg skrive mer utfyllende om i et annet innlegg. Kort fortalt så bestemte jeg meg for å ta noen grep etter sommeren for å få kontroll på utbruddene mine igjen. Her er endringene som har gjort en forskjell!

Kuttet ut produkter med mye olje

I sommer oppdaget jeg at alle produkter med olje som hovedingrediens, til tross for at det kom fra merker jeg stolte på, fikk huden min til å bryte ut i nye kviser. Selvfølgelig er det nærmest umulig å kutte ut alle produkter som inneholder en liten del olje, men ved å kutte ut de produktene som inneholdt mest (og som jeg brukte ofte i min daglige rutine) har utbruddene mine blitt færre.

Tips: ingrediensene i et produkt står oppført fra størst mengde til minst, så dersom olje står listet tidlig, inneholder det mye olje.

For å tilføre huden nok fuktighet bruker jeg i stedet fuktighets-masker, serumer (uten olje selvfølgelig) og gode gel-kremer. Hud er individuelt, så alle som er disponert for akne reagerer ikke nødvendigvis like kraftig på olje som det jeg gjør, men dersom du mistenker at du har lik hud som meg, ville jeg rådet deg å teste en periode uten for å se om huden din blir bedre.

Kuttet ned på snus og vin

Jeg tror ikke det finnes en sammenheng mellom kosthold og akne-utbrudd. Andre må gjerne tro dette, men jeg får i hvert fall ikke flere kviser av å spise pasta, sukker, fett og andre «usunne» matvarer. Det finnes heller ingen forskning som viser en sammenheng mellom denne type mat og akne. Derimot reagerer huden min kraftig på både snus og alkohol (sistnevnte finnes det faktisk forskning på også!). For min del er det definitivt snusen som er verst. Heldigvis klarte jeg å kutte kraftig ned på dette i høst, og siden dette har jeg sett en stor forbedring i huden.

Brukt enzym-peeling én gang i uken

Enzym-peeling. Hva i alle dager er det? lurer du kanskje på. En enzym-peeling er en maske du legger på huden, lar virke i 15 minutter før du skyller den av med lunkent vann. Denne typen maske går inn i det øverste laget av døde hudceller og bryter dem ned. Hvorfor er dette bra for en med akne? Jo, fordi de døde hudcellene ofte tetter igjen porene, som igjen medfører nye utbrudd. Derfor er det veldig forebyggende å fjerne døde hudceller jevnlig. Jeg bruker en enzym-peeling fra Dermalogica som heter Gentle Exfoliating Cream og det er et av mine favorittprodukter.

Vasker sminkekostene mine ofte

Akne er ikke en bakterie du blir smittet av ved å bruke venninnen din sin sminkekost, men bakteriene på sminkekosten (både din og venninnen din sin) kan samle seg i porene og gi nye utbrudd. Jeg vasker mine egne koster, særlig de jeg bruker til å legge hudsminken min med, minst én gang i uken.

Bruker riktige produkter daglig

Hvis du er en av de som tenker «hjelp» nå, så skjønner jeg deg veldig godt. For hva er egentlig riktige produkter? Det er selvfølgelig veldig individuelt, og veien til riktige produkter kan føles som en uendelig lang reise, og det å teste hundrevis av produkter som lover ting de ikke holder kan også bli dyrt i lengden. Jeg vil gjerne lage et mer utfyllende innlegg om hvordan man lettere kan finne riktige produkter, men akkurat nå vil jeg bare fortelle dere kort om hva som funker for meg for øyeblikket.

Flere av dere har sikkert fått med dere at jeg har blitt Dermalogica-frelst. Jeg begynte på Dermalogica-behandling i fjor og har fått tilpasset en egen hudpleie-rutine som har gjort store forbedringer på huden min de siste seks månedene. Jeg har blitt veldig glad i produktene fra mediBac-serien til Dermalogica som er utviklet for voksen-akne (Clear Start-serien er forresten egnet til en mer oljete hud – typisk hud i tenårene). Dersom dere ser etter gode produkter for voksen akne-hud kan jeg absolutt anbefale produktene fra denne serien. Mine favoritter er Sebum Clearing Masque (en maske jeg bruker én gang i uken), Breakout Control (bruker denne daglig under dagkremen) og Oil Free Matte dagkrem (solfaktor jeg bruker daglig). Jeg vet at produktene er dyre, men praise the lord  de er som sendt fra himmelen for min hud.

Les mer om: HUDPLEIE

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • Veldig spennende å lese om, selv for meg uten acnehud! Jeg lurer på om du tror den eksfolierende masken er noe du tror funker for alle hudtyper?

  Ooog så så jeg du var en tur i kiehls og røvd ut noen produkter. Har du sluttet med disse?

  • Hei Mia 🙂

   Enzym-peelingen egner seg aller best til sensitiv hud, men den vil fungere til andre hudtyper også. Forskjellen er jo at de med normal hud (ikke sensitiv hud) kan bruke peelinger med korn i, så under normal hud har man flere alternativer. I prinsippet gjør alle peelinger samme jobb, som er å fjerne døde hudceller 🙂

   Det stemmer! Jeg holder på å teste disse akkurat nå, så får vi se om noen kommer inn i min daglige rutine etterhvert. Enn så lenge er jeg veldig fornøyd med kombinasjonen av produktene jeg allerede bruker under daglig rens 🙂

 • Hei! Sliter mye med hormonell akne selv, hva var det som hjalp deg å bli kvitt den da det var som verst? Og har du prøvd syrepads for å bedre huden? ☺

  • Hei Tea!

   For akne-hud tror jeg på produkter som er forebyggende og milde, fremfor produkter med mange aktive ingredienser og syrer. Jeg testet ut kjemisk peeling før sommeren, og brukte produkter hjemme med syre (blant annet syre-pads). Min erfaring med denne type behandling var at det fungerte bra på aktive utbrudd og fjernet også rødhet (pigmenter etter kviser), men huden var i høygir konstant og fikk aldri slappe av. Derfor fikk jeg også flere utbrudd underveis og følte meg låst til produkter som var veldig sterke.

   Jeg tror altså på produkter som er forebyggende og som er skånsomme for en sensitiv akne-hud. Det vil si produkter som jobber med bakteriefloraen, har ingredienser som forhindrer nye utbrudd og som jobber med å gi huden en riktig fuktighetsbalanse (altså at huden ikke er for tørr etter eller for oljete etter rens). Jeg begynte på denne type behandling for et halvt år siden, og i løpet av den tiden har jeg forebygget nye utbrudd (samtidig som gamle utbrudd har sakte, men sikkert forsvunnet) og akkurat nå har jeg ingen aktive utbrudd 🙂

   Hud er veldig individuelt, men kort fortalt tror jeg på sensitiv behandling, samt at man bør være kritisk til altfor sterke produkter 🙂

  • Hei!

   Bruker ikke så ofte serum på dagtid, men de gangene jeg gjør det er min favoritt Ole Henriksen Truth serum. Bruker denne oftere på sommeren når jeg er eksponert for solen.

   Hver eneste dag bruker jeg også Dermalogica Breakout Control under dagkremen. Dette er ikke et serum, mer en booster/krem som holder utbruddene mine i sjakk i løpet av dagen 🙂

 • Hei, dette var interessant lesning. Gode rutiner er alfa og omega for å ta vare på huden din. Kan du gi noen eksempler på hvilke type produkter som hadde høyt innhold av olje du måtte bytte ut? Og var det noen spesielle typer olje du reagerte på?

 • Hei!
  Jeg sliter selv med huden, så dette var et veldig spennende innlegg med gode tips 🙂 Hvilke erfaringer har du angående p-piller og akne?

  • Hei 🙂

   Jeg har en del erfaringer med ulike medikamenter for akne, og det kan jeg gjerne skrive mer utfyllende om i et eget innlegg. Jeg har gått på antibiotika, iso og diane (p-piller). Sistnevnte gjorde huden min fin i flere år, men dette er jo p-piller man ikke skal gå på i mer enn 3 måneder. Etter at jeg sluttet på disse kom utbruddene tilbake dessverre 🙁

 • Hei Marie!
  Har du tips til en god fuktighetsgivende maske som passer til uren hud (hudormer og små urenheter)? Jeg synes ofte rensende masker gir meg tørr hud, så ønsker å veksle.

  • Hei Nora!
   Mine favorittmasker for fuktighet er Dermalogica Skin Hydrating Masque og Clarins SOS Hydra Refreshing Mask 🙂 Jeg bruker også et par dråper av Dermalogica Skin Hydrating Booster i dagkremen min. Denne gjør virkelig UNDERVERKER!