Kvisefri hud på resept

Medisinene jeg har tatt for min akne

Da min akne begynte, var det veldig mange voksne som fortalte meg at det ville gå over i løpet av kort tid. «Du er tenåring» sa de. Det var visst vanlig. Dessuten mente de at kvisene var en bagatell av et problem. Kunne de ikke huske hvordan det var selv? Hadde de kanskje ikke like mange da de var unge? Kvisene gjorde ikke bare forferdelig vondt fysisk, men de dro meg også ned psykisk. Forferdelig langt ned. Jeg klarte knapt å møte blikket til folk, og det å finne dekkende klær til kvisene, som også hadde spredd seg ned til ryggen, var en umulig oppgave. Det var ikke sjeldent at jeg pakket halsen min inn i skjerf slik at kvisene i nakken ikke skulle være synlig for kameraten som satt bak meg i klasserommet.

Det tok lang tid før jeg kom meg til hudlegen. For det første visste jeg ikke at dette var et problem det fantes medisiner mot, men da huden ble verre de neste årene, fikk jeg også mer støtte fra de voksne enn jeg hadde fått tidligere. Jeg hadde prøvd alt. Kuttet ut melk og pasta i dietten, drukket litervis med vann hver dag, byttet sengetøy ofte, renset ansiktet med dyre mirakelprodukter og gått lange perioder uten sminke. Jeg husker at jeg satt i bilen etter min første time hos hudlegen. Jeg holdt et brev i hånden med en diagnose. «Pasienten har kraftig Acne vulgaris. Spredt over ansikt, bryst og rygg». Acne vulgaris. Jeg visste jo at jeg hadde et kviseproblem, men det var ingen lege som hadde diagnostisert det på den måten tidligere. Vulgaris. Det var så… vulgært. I den andre hånden hadde jeg fått resept på Tetracycliner. Denne antibiotikaen skulle jeg teste ut den neste perioden.

Jeg endte opp med å gå på Tetracyclinene i flere omganger. Det eneste jeg kan huske er at pillene gjorde meg forferdelig kvalm. Jeg mistet faktisk bussen min en gang fordi jeg måtte stoppe opp halvveis på veien for å kaste opp. Men viktigst av alt; de fungerte ikke på min hud. Kvisene var fortsatt like hissige, og jeg stod plutselig igjen med ett alternativ; isotretinoin. Jeg hadde vært kjent med dette medikamentet i flere år, men da som roaccutan (les: navnet på legemiddelet i USA). Pillene har en lang liste med mulige bivirkninger, og de er mye omdiskutert verden over. Jeg tenkte lenge og godt på avgjørelsen min, og etter å ha satt fordeler og ulemper opp mot hverandre, kom jeg til slutt frem til at jeg ville gi pillene et forsøk. Jeg var klar over de potensielle bivirkningene, men med tanke på hvor lenge jeg hadde slitt psykisk med problemet, så jeg ikke noe annet alternativ enn å ta den risikoen.

Jeg vil absolutt ikke reklamere for mye for et så sterkt legemiddel, men isotretinoin ble til slutt min redning. Huden min har vært kvisefri i seks år, helt til jeg fikk et utbrudd i ansiktet før jul. Mange sier at effekten av isotretinoin kan avta etter noen år, men jeg tror det handler mest om at kroppen min har vært mye i hormonell ubalanse de siste månedene. Jeg kommer mest sannsynlig til å begynne på en kur til nå i nærmeste fremtid som jeg håper blir min siste. Dersom du vurderer disse pillene ville jeg gått lenge i tenkeboksen før jeg tok en avgjørelse. Jeg slapp unna med enkle bivirkninger som tørr hud og eksem, men dersom man faktisk får de alvorlige bivirkningene burde man ha tatt et valg man kan stå ved. Jeg kan heller ikke vite hvilken påkjenning pillene har hatt på kroppen min, og hvilke bivirkninger det potensielt kan gi meg i ettertid. For mange tar også antibiotikakurene knekken på aknen, så isotreninoin burde være siste løsning dersom tilfellet er svært alvorlig.

#hudfokusuke

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • Hei! Jeg kjenner meg så godt igjen i det du skriver. Var hos hudlegen forleden dag og skal kanskje begynne på isotretinoin.

  Jeg skulle så gjerne visst hva slags sminkeprodukter du bruker. Du ser jo bare helt fantastisk ut! Hva slags type foundation/concealer/pudder bruker du? Har aldri funnet den beste foundationen som virkelig gjør jobben sin.
  Takk for at du er åpen og setter fokus på dette problemet. Jeg er evig takknemlig for at dette er et tema som endelig ser dagens lys, og for at du bidrar til å gjøre det mindre tabubelagt.

 • Kjenner meg så igjen i dette! Jeg fikk et kraftig kviseutbrudd tidlig i 20 årene og som deg så gjorde jeg alt jeg trodde kom til å hjelpe, skift sengetøy ofte, prøvd en haug av forskjellige bra renseprodukter, holdt meg unna melkeprodukter `osv. Jeg fikk isotreninoin i krem form som jeg brukte i ca 4 mnd sammen med antibiotika kur som jeg har gått på i et år nå og jeg er så takknemlig for det! Å ha kviser og acne og gjøre alt for å bli kvitt det men ingenting virker virkelig dreper selvtilliten din. Det er så utrolig deilig å kunne gå med sminke-kjøpe sminke uten å tenke at det først og fremst må dekke kvisene.

  Klem Silje

  • Hei Silje,

   Det er veldig sant! Samtidig er akne et tema man sjeldent snakker om, men heller bruker tiden sin på å skjule. Derfor håper jeg på å spre budskapet; du er IKKE alene! Jeg håper at det kan lette litt på de vonde følelsene hos oss som sliter med dette 🙂

   Klem!

 • Så utrolig flott at du skriver dette! Sliter selv en del med acne, og spesielt med arr i ettertid. Har nå begynt på n’te kur med antibiotika før det eventuelt blir isotretinoin. Har du noen tips/hva har funket mot dine (eventuelle) arr?

  • Tusen takk!

   Jeg har faktisk ikke gått til noen arr-behandling enda, men jeg ville rådet deg til å stoppe innom en hudpleier som er spesialist på dette området. Da kan vedkomne vurdere din hud i forhold til om det er best å gå for laser eller en kjemisk peeling 🙂

   Generelt på ferske kviseområder og såkalte red-spots bruker jeg aloe vera og Clinique Even Better Clinical Gel Creme.

   Klem!

 • Takk for at du deler! Veldig greit å lese andres erfaringer. Er i liknende situasjon, etter årevis på tetracycliner har jeg endelig blitt henvist til hudlege. Tok første pille isotretinoin i går, så er mildt sagt spent på hva som venter de neste månedene. Mest av alt utrolig klar for å bli kvitt problemet innen sommeren, og etterhvert også arrene på ryggen. Har slitt med dette hele ungdomstiden, og kjenner meg så igjen i det å dekke seg til med skjerf og masse klær. Har aldri hatt en topp med åpen rygg, og bare skuldre funker kun en gang i blant når huden er på sitt aller beste. Vi er flere om dette! Ønsker deg masse lykke til med eventuell ny kur!! Digger deg og åpenheten din!

  • Åh, så fint å høre at du har begynt på iso-kur! Håper det gir deg resultater du kan bli fornøyd med! Husk at det kan føles veldig ille under kuren, men det er veldig verdt det til slutt. Jeg håper det kan gi deg selvtilliten til å gå med åpne klær også!

   Tusen takk – det varmer!

   Klem

 • Takk for at du er så åpen om dette! Man føler seg så alene om og slite med kviser.
  Jeg har også gått på isotretinoin en gang som jeg var ferdig med for ett år siden. Men på meg funket det ikke. Så jeg vurderer en ny kur, men hadde så masse bivirkninger så har virkelig ikke lyst. Må vell uansett vente til sommeren er over. Selvtilliten og syken er virkelig helt på bunn når det ikke bedrer seg.
  Har du brukt noen andre produkter, kremer, kosttilskudd for og opprettholde en fin hud etter kuren du gikk på?
  Igjen, takk.

  • Hei K,

   Tusen takk – så hyggelig å høre!

   Så trist å høre at isotretinoin ikke fungerte på deg. Hvis du hadde mange bivirkninger ville jeg rådført meg med en lege om det er forsvarlig å gå på en kur til. Husk at det er veldig sterke medisiner, og at det til syvende og sist er helsa du burde ta hensyn til! Vet at det høres håpløst ut, for jeg selv ville ofret masse for å få fin hud, men dersom du allerede har erfart mange bivirkninger ville jeg tenkt meg nøye om før jeg gikk på en kur til.

   Jeg hadde god erfaring en periode med å gå til en hudpleier som fikk tømt de mest betente kvisene. Utenom dette har jeg gått på p-pillen Diane, og jeg har også god erfaring med produkter fra Clinique. Disse tar ikke knekken på kvisene (det er det ingen produkter som gjør, etter min mening), men det er det eneste produktet som min hud ikke reagerer på. De er veldig milde for sensitiv hud. Jeg ble nylig også tipset om anti-blemish serien fra Clinique som jeg skal teste ut fremover. I kommentarfeltet på blogg/Facebook har jeg også blitt tipset om OBAGI og Elixir, men jeg har ikke testet noen av disse selv. Jeg har ingen erfaring med kosttilskudd, men jeg har hørt at Skinrepair fungerer veldig bra for noen!

   Åh. Jeg får veldig vondt av situasjonen din. Jeg håper du kan se at du er vakker som du er, og at du lærer deg til å bære hodet høyt til tross for du ikke er komfortabel i huden din. Og så håper jeg du finner en behandling som kan hjelpe deg. I hvert fall på de kvisene som gjør vondt fysisk! Husk at du ikke er alene!

   Klem