Kunsten å være stolt av seg selv

Jeg har tenkt veldig mye nå om dagen på hvordan jeg takker når folk gir meg komplimenter. Marie per dags dato har ikke noe problem må å si høyt og tydelig et: tusen takk! Dette er rene kontrasten til hvordan jeg reagerte da folk gav meg komplimenter før. Hva skal jeg svare når noen forteller meg at jeg har gjort noe bra? tenkte jeg alltid. De forventer at jeg skal oppføre meg ydmykt og bortforklare det de roser meg for. Jeg tror at alle kjenner igjen i: «Åh nei, men slutt da du!» eller den klassiske: «Nei, det er jeg ikke! Du er!». Hva hadde de sagt hvis jeg heller svarte: «Tusen takk, jeg er utrolig stolt av meg selv.»? De fleste her til lands ville garantert rynket på brynene, sett på meg som selvgod og arrogant, og tenkt at de neppe vil gi meg noen komplimenter i fremtiden. Det er jo egentlig ganske frustrerende når man tenker over det. Hvorfor skal det egentlig være sånn?

Ungdomsperioden min var, slik som alle andres, fylt opp til randen med usikre tanker om meg selv og min personlighet. Menneskene rundt meg gjorde det ikke noe stort bedre. Du er ikke noe, du betyr ikke noe, du klarer ingenting og du er ikke verdt noe som helst. Det er verset som går på repeat i hodet hos mange. Hvis det var en sang jeg hadde på hjernen da jeg var 13 år, så var det absolutt janteloven. Allikevel forventes det at du skal være flink (selvfølgelig skal man gjøre det bra i ALLE prosjekter man begynner på), men å tro noe bra om deg selv? Nei, det skal du ikke få lov til. Jeg har alltid vært typen som elsker å møte nye mennesker fra en helt annen kultur enn min egen. Livssynet mitt blir bare rikere og rikere med en gang jeg snakker med mennesker som har helt andre holdninger og meninger enn meg selv.

_MG_6696_02

Et av disse menneskene er en utenlandsk frisør som hadde flyttet til Norge for å jobbe. Jeg spurte henne hvordan det var å komme til Norge, og hvordan hun tilpasset seg oss og særhetene våres. Hun svarte at hun hadde sluttet å rose seg selv foran andre. I den kulturen hun var oppvokst i var det helt naturlig å si det høyt dersom du hadde gjort noe bra. Og sånn er det faktisk i store deler av verden. Men da hun kom til Norge og møtte reaksjonene våres forstod hun at det var best å holde ting for seg selv.

Hun hadde en sønn som hun passet på og rose masse hver eneste dag for hun var beskymret for hvordan han skulle vokse som person. Jeg skulle ønske jeg hadde en som henne som fortalte meg liknende ting da jeg vokste opp. Det eneste jeg fikk høre var at jeg ikke måtte se meg selv i speilet og bli blind på min egen skjønnhet. Sønnen til frisøren gikk jo på skole i Norge og ble sendt til vår kultur (og jantelov) hver eneste dag. Utrolig trist skjebne, spør du meg. Jeg sier ikke at jeg ønsker at folk skal være egoister. Det er en stor forskjell på det å være egoist og det å ha et sunt selvbilde. Den personen vi er og de følelsene man har rundt sin egen personlighet har jo så vanvittig mye å si! Dersom du går rundt hele tiden og ikke vedkjenner det de gangene du har gjort noe bra, vil man jo aldri klare og bli fornøyd med noe som helst.

_MG_6668

Akkuratt det med å aldri bli fornøyd tror jeg de fleste kjenner seg igjen i. Ironisk nok har vi et press på oss hele tiden mot å gjøre det bra på absolutt alle prosjekter vi begynner på. Vi skal være vakre og trente, vi skal utdanne oss og få en mastergrad i de mest krevende studiene, vi skal bli rike, vi skal ha de dyreste og fineste klærne, vi skal reise verden rundt og legge ut bilder av det etterpå for å vise folk hvor bereiste vi er. Listen fortsetter i det uendelige. Vi skal være så mye og bli så mye, men det ironiske her er at vi aldri skal være stolt av det vi har oppnådd. Da får man kun misunnelse og hviskende stemmer fra alle rundt deg (eller får man kanskje det uansett?). Vi skal aldri vise oss frem på noen måte (unntaket er selvfølgelig å indirekte flashe rikdommen vår i form av de dyre klærne våre, de fine bilene og boligene våre, og selvfølgelig bilder fra de fantastiske reisene vi drar på.) Vi streber og streber hele tiden, men vi tar ikke en pause oppe i alle bli-perfekt-prosjektene våre til å kunne være stolte av de tingene vi faktisk har oppnådd. Og oppnåelser. Hva er egentlig det?

bewhoyouare_

Jeg står opp hver morgen og gjør en liten (eller en stor) forskjell for å komme meg et steg nærmere drømmene og målene mine. Men disse målene er absolutt ikke like hverken dine, vennene mine eller foreldrene mine sine mål. Så da er det kanskje slik at mamma ikke er så fryktelig imponert over at jeg ikke har begynt på studiene enda, og så er det kanskje slik at jeg ikke er verdensbereist slik mange andre rundt meg allerede er. De som ligger på en strand på Bali, fester på en gigantisk klubb i New York eller dykker ved verdens vakreste korallrev. Jeg er heller ikke verdens vakreste og mest trente person, og jeg har ingen bankkonto som tyter over med penger. Så skal jeg da sitte her og føle meg mislykket? Skal jeg virkelig grave meg et hull i bakken og si at jeg ikke er verdt noe som helst? Svaret er nei.

Nei, til deg som leser dette. Nei, til deg som kjenner deg igjen i det jeg skriver og som står opp hver morgen og føler at du ikke har gjennomført noe som helst. Du må begynne å være litt mer stolt av deg selv for det du gjør. Selv de små tingene. Selv om de rundt deg kanskje ikke ser verdien i det du gjør. Du må begynne å se at dine drømmer og dine mål ikke er alle andres – de er bare dine.  Du kaster bort tiden din ved å prøve å imponere andre hele tiden, når den eneste du behøver å imponere, er deg selv. Så vær nå litt stolt! Gi deg selv litt credit for det du gjør. Drit nå i dette med den idiotiske janteloven. Det er ihvertfall en sang jeg prøver å skyve ut av hodet mitt hver eneste dag.

_MG_6755_02

Her har dere noen tanker fra meg i dag. Som dere vet er det er ikke ofte jeg skriver innlegg som dette, og det er først og fremst fordi jeg bare ville holde dette til en ren moteblogg tidligere. Men nå er det altså sånn at jeg er for åpen av meg som person til å kunne holde alt for meg selv. Jeg er jo en blogger, tross alt? Og jeg elsker å skrive. Det får meg til å frigjøre så mye av tankene mine. Jeg setter dem fri, så andre kan bli med i diskusjonen. Det er en så stor del av meg, som jeg rett og slett ikke klarer å gjemme lenger. Så fra og med i dag så finnes det en ny kategori her på bloggen. Den heter «speak your mind». En kategori jeg håper dere vil sette pris på fremover ♥

badge-nominér-rosa

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Jeg setter stor pris på innlegg som dette, og det tror jeg vi er mange om! Mange gode og sunne tanker som det er viktig å være med å bryte ned tabuen mot! I et land hvor vi har alt vi trenger og mye mer, er det kanskje ikke rart at vi får andre verdier og problemer enn de som sliter livet av seg hver dag for å overleve. Og det er trist at det er slik det skal være, i stedet for å flytte fokuset på det som betyr noe – noe vi først kan gjøre når vi legger fra oss det vanvittige prestasjonspresset og dømmende holdningene. En evig ond sirkel hvor man ikke kan være stolt av seg selv, og dermed heller ikke kan være stolt på andres vegne. Det er innlegg som ditt jeg alltid skrev på mine tidligere blogger, det er de som gir meg motivasjon og blogglyst og jeg merker at innleggene mine om sminke og mat og hverdag egentlig ikke gir meg noe. Jeg vil ha en blogg som gir meg noe – før var jeg så mye flinkere til å variere og nå er det nesten bare vås, et kjedelig og tilfeldig innlegg, av og til når jeg har døtid, og jeg deler den aldri med noen. Men du tente en liten ild i meg nå, så takk for det. Ja til en variert blogg med både ditt nydelige ytre og indre ♥

  • Jeg har akkurat begynt å følge bloggen din. Du er så ubegripelig vakker på utsiden, men fy fader du er jo enda vakrere på innsiden! Herlig herlig herlig innlegg, keep up the good work : )

  • Utrolig flott skrevet, Marie! Det er så vanvittig viktig å kunne klare å ta imot komplimenter og ikke minst å komplimentere seg selv. Hvordan skal man klare å leve med seg selv dersom man er misfornøyd hele tiden? Nei, det går jo bare ikke. Tommel opp for innlegg som dette!

    • Hei! Tusen takk 🙂
      På disse bildene har jeg brukt et palett med tre farger fra Isadora. Vet ikke hva fargene heter, dessverre, men det er brune og grå toner.

  • Marie, jeg har fulgt den inspirerende bloggen din flere måneder tilbake. Det Nye- jenta var hvor jeg oppdaget deg første gang. Du er en inspirerende, tankefull og programmet var «perfekt» for deg. En glede å lese slike innlegg. Gleder meg til flere! Klem

  • Du er så utrolig dyktig, Marie! Du imponerer stadig vekk og har all grunn til å være stolt av deg selv! 🙂 Jeg er helt enig i det du skriver og har selv merket med en utelandsk kjæreste at det er bare her i Norge vi har det sånn! Bloggen din er en av favorittene mine, mye fordi jeg elsker stilen din, men også for at du har så mye mer å by på! Gleder meg til flere innlegg som dette 🙂 YOU GO GIRL!

  • Wow, Marie! Skal vi bli bestevenner? Jeg elsker hvordan du tenker, fordi jeg tenker likt. Jeg husker vi skulle fortelle om landene våres da jeg var i LA på skolen, og da fortalte jeg om janteloven. Er det noe jeg hater ved Norge så er det janteloven. Det er virkelig en «hjertesak» hos meg.

    Synes det er genialt med denne «speak your mind». Kjempe modig av deg å kle sånn av deg! Jeg gir deg stor tommel opp.

    YOU GO GIRL!

  • AMEN. For et utrolig flott innlegg, Marie! Jeg kjenner meg utrolig godt igjen i teksten, og sitter igjen med gåsehud. Du er så flink til å skrive og sette ord på ting. Dette innlegget traff meg midt i hjertet – tusen takk. Du er RÅ. Stor klem <3